Deze voeding is goed voor een gezonde mond

Om een sterk gebit met gezonde tanden op te bouwen, moet je je zich focussen op voedingsmiddelen die weinig koolhydraten en suikers bevatten en veel vezels bevatten. De voedingsmiddelen moeten belangrijke voedingsstoffen bevatten die je mond nodig heeft, zoals calcium, fosfor en magnesium. Vermijd suikerhoudende, bewerkte, zure en koolhydraatrijke voedingsmiddelen zonder significante voedingswaarde. Hierbij drie voedingsmiddelen die de gezondheid van je mond actief bevorderen. Ze kunnen de kans op gaatjes, gevoelige tanden en ontstoken tandvlees verkleinen.

3 voedingsmiddelen die goed zijn voor een gezonde mond

Vette vis

Vette vis bevat veel vitamine D, wat het risico op tandbederf kan helpen verminderen.

Vette vis is een belangrijk onderdeel van een gezond dieet, omdat het veel vitamine D bevat.

Vitamine D werkt samen met vitamine A en K2 om calcium aan de tanden te leveren, waardoor het glazuur van binnenuit wordt versterkt. Een tekort aan een van deze voedingsstoffen kan leiden tot verzwakt glazuur. Vette vis bevat ook veel omega-3 vetzuren. Omega-3-vetten ondersteunen de gezondheid van het tandvlees en kunnen zelfs helpen bij het voorkomen en verminderen van symptomen van een tandvleesontsteking. Voorbeelden van gezonde vette vis zijn zalm, makreel en tonijn.

Cacaonibs

In cacao zit de stof polyfenol. Deze stof doodt bacteriën die gaatjes in je tanden kunnen veroorzaken. Daarnaast creëert de stof een barrière tussen tanden en tandplak. Chocolade is natuurlijk niet het beste voor je tanden, omdat er veel toegevoegde suikers in zitten. In cacaonibs zit geen toegevoegde suikers, dus dit voedingsmiddel verbetert de gezondheid van je gebit door bepaalde mondbacteriën onder controle te houden en de vorming van tandplak tegen te gaan.

Zuivel

In zuivelproducten die afkomstig zijn van vee die grasgevoerd zijn, bevatten veel vitamine K2, wat erg belangrijk is voor een gezond gebit. Zuivelproducten zoals kaas en boter bevatten veel vitamine K2, een voedingsstof die essentieel is voor een gezond gebit. Een meerderheid van de wereldbevolking heeft zelfs waarschijnlijk een vitamine K2-tekort. Terwijl alle andere zoogdieren vitamine K1 efficiënt kunnen omzetten in K2 in het spijsverteringsstelsel, heeft de mens niet het juiste enzym om dit te laten gebeuren. Andere voedingsmiddelen met een hoog K2-gehalte die de mondgezondheid ondersteunen, zijn rundvlees, eieren en kippenlever. Daarnaast bevatten veel van deze voedingsmiddelen ook fosfor, een voedingsstof waar je tanden ook van kunnen profiteren.

De juiste verzorging van je tanden en mond

Niet alleen het eten van gezonde voeding is belangrijk voor de gezondheid van je gebit en mond, je moet je tanden ook goed verzorgen. Dit doe je door dagelijks twee keer je tanden te poetsen, minstens één keer per dag te flossen en je mond te spoelen met mondwater. Door deze drie dingen elke dag te doen, kun je zo goed mogelijk tandplak van je tanden verwijderen. Door mondwater te gebruiken, spoel je alle bacteriën en etensresten tussen je tanden weg en bovendien krijg je er een frisse adem van. Daarnaast is het verstandig om  twee keer per jaar naar de tandarts te gaan voor een controle. Zo kunnen gaatjes of andere ontstekingen op tijd worden ontdekt en behandeld.  Klik hier voor meer info over mondwater.

Aanbevolen artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *