3 superfoods die je eens moet proberen

Superfoods zijn hartstikke populair. En er zijn ontzettend veel verschillende superfoods. In deze blog vind je 3 voedzame voorbeelden die je zeker eens moet proberen. Dit zijn de acai bessen, camu camu en cranberry’s. Je kunt ze gebruiken als tussendoortje of verwerken in je lunch of diner. Zie ook de mogelijkheden voor maaltijden aan huis voor senioren en bekijk welke leveranciers gezonde maaltijden bij je thuisbezorgen.

Acai bessen

Oorsprong

De acai bes is een vrucht die enorm rijk is aan antioxidanten en voorkomt in Zuid Amerikaanse landen zoals Brazilië, Peru en Suriname. De bes is ongeveer 2,5 centimeter groot in doorsnee en groeit in grote trossen aan de acai-palm (de Euterpe oleracea).

 

Werking

Na rauwe cacao is acai het nummer 2 voedingsmiddel dat de meeste antioxidanten bevat. Antioxidanten hebben we dagelijks nodig om vrije radicalen (oxidatieproces) in ons lichaam tegen te gaan. Het meest bekende oxidatieproces is ijzer dat verroest. Dit proces gebeurt op microniveau ook in ons lichaam. Dit oxidatieproces kan versneld worden door stress, roken, alcohol en slechte voeding. Naast een enorme hoeveelheid antioxidanten bevat de acai goede omega vetzuren en is een gezonde toevoeging op de dagelijkse maaltijden.

Camu Camu

Oorsprong

Aan de rivieroevers van de Amazone, diep in het regenwoud, groeit de camu camu in landen als Brazilië en Peru aan kleine, struikachtige bomen. De vruchtjes zijn geel tot paarsrood van kleur en hebben ongeveer de omvang van een grote kers.

 

Werking

Het vitaminegehalte van de camu camu is ongekend en dit maakt het besje met recht een superfood. Dit superfood bevat 2 gram vitamine C per 100 gram; meer dan 30 keer dan een gemiddelde sinaasappel! Ook de hoeveelheden vitamine B, ijzer, fosfor en kalium zijn extreem hoog. Camu Camu is een superfood dat het immuunsysteem ondersteunt, hart- en vaatstelsel versterkt en een gunstige uitwerking heeft op de luchtwegen. Daarnaast bevat camu camu veel antioxidanten die vrije radicalen in het lichaam tegengaan. Ook geschikt voor verschillende diëten.

Cranberry

Oorsprong

Cranberry planten zijn afkomstig uit Noord Amerika, het is een groenblijvende heidestruik die nauw verwant is met onze veenbes en blauwe bes. Het zijn vooral de rood zwarte vruchten die verschijnen in juni en juli die gebruikt worden.

 

Werking

Het sap van de cranberry wordt al generaties lang gebruikt ter behandeling van zowel acute als chronische urineweginfecties. De cranberry bevat behalve vitamine C ook zogenoemde proanthocyanidinen. Die zorgen er niet alleen voor dat bacteriën zich niet aan de blaaswand kunnen hechten, maar ook dat aan de blaaswand gehechte bacteriën worden losgeweekt.

Aanbevolen artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *